joi, 12 noiembrie 2009

O scurtă comparaţie

Bun, în acest post am încercat să explic câteva diferenţe esenţiale despre un elev din Vianu şi unul din Viteazu. Între timp, am găsit o metodă mai bună de abordare, o viziune la nivel global asupra alegerii liceului Viteazu. De la început vreau să zic că nu vorbesc la modul absolut, bineînţeles că mai există şi unele excepţii, dar nu merită să vorbesc despre câteva procente.
Probabil că unii vin la Viteazu deoarece sunt păcăliţi de elevii mai mari: Vai, vino la noi,este extraordinar, colectiv minunat, etc. dar nimic legat de pretenţiile profesorilor. Când ajung acolo, îşi dau seama că de fapt nu este chiar aşa de frumos cum au auzit.
Probabil că cea mai mare parte vine de bună voie, ştiind despre regimul dur de acolo. După mine, ca să alegi să mergi la Viteazu ştiind ce te aşteaptă, trebuie să fi comunist. Adică ce om normal ar vrea să se ducă undeva unde nu învaţă nimic dar învaţă de toate, adică trebuie să şti de toate la un nivel mediu spre avansat, dar fără pretenţii de performanţă? Să nu mai zic de sistemul de notare foarte dur de acolo. Sau, cine ştie, poate că sunt pur şi simplu tocilari convinşi care zic că e bine să ştie din toate câte ceva.
În SUA şi Canada, sistemul este mult mai bun decât la noi. Acolo fiecare elev face 4-5 materii pe an, nu există notă la purtare, toate materiile sunt opţionale. Poate că va fi şi la noi aşa, peste câţiva ani buni.

2 comentarii:

Ioana Movileanu spunea...

hm, nu mi se pare că in vianu te poţi specializa pe ceea ce vrei şi să ai şi note mari in acelaşi timp.
mă rog, depinde de profesori

David Iancu spunea...

Desigur ca depinde de profesori. Nu sunt absurd, stiu ca si in Vianu se mai iau note mici. La fel de bine se poate sa ai noroc in Viteazu (mai rar), dar depinde foarte mult de clasa si de profesori. Oricum, eu vorbesc in general, adica valori medii.